Malaysia jadi lubuk pembuangan sisa plastik Itali

KUALA LUMPUR- Sebuah badan penyiasatan Greenpeace, mendedahkan Malaysia menjadi lokasi pembuangan sisa plastik haram dari Itali.

Memetik laporan Al Jazeera, Greenpeace mendapati 1,300 tan sisa plastik haram dihantar syarikat-syarikat dari Itali dalam tempoh sembilan bulan pada 2019.

Firma Itali dilaporkan menghantar 43 daripada 65 penghantaran plastik haram kepada perniagaan yang tidak mempunyai kebenaran undang-undang atau peralatan teknikal yang diperlukan untuk memproses skrap plastik.

“Syarikat-syarikat itu tidak menunjukkan penghormatan terhadap kesihatan manusia mahupun untuk persekitaran di sekitarnya,”kata Ketua Unit Penyiasatan Greenpeace, Pierdavide Pasotti kepada AlJazeera, kelmarin.

Dedah laporan itu, Itali menjadi pengeksport plastik keenam terbesar ke Malaysia pada tahun 2019 hingga mencemarkan alam sekitar.

Laporan plastik telah menimbun di kawasan pekarangan kilang-kilang negara ini.

Greenpeace dalam satu tinjauan di beberapa kemudahan yang tidak diluluskan berhampiran bandar pinggir bandar Port Klang, menemui longokkan sisa plastik yang pernah mengandungi gula British, keju Jerman dan bawang Itali.

Longokkan sampah di kawasan kilang di Malaysia

Selepas menganalisis sampel plastik yang terdapat di kawasan itu, Greenpeace menemui paras bahan kimia berbahaya yang tinggi.

Pembuangan sampah yang tidak terkawal ini memberi risiko kepada penduduk tempatan, kata badan penyiasatan itu.

Di bandar Sungai Petani, Greenpeace mendokumentasikan kenaikan 30 peratus pada individu yang terjejas oleh penyakit pernafasan.

“Udara menjadi tidak dapat dinafikan pada waktu subuh kerana asap beracun yang meningkat dari pembakaran sampah,” kata Pasotti.

 

Rentas7/ Foto Al Jazeera

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.