Kerajaan dituntut tak beri muka kepada pihak tengah dan pengeluar telur ayam

Datuk Mustaffa Idrus

SUNGAI PETANI– Persatuan Angkatan Masyarakat Melayu (PAMM) Negeri Kedah menuntut kerajaan tidak memberikan muka kepada pengeluar telur ayam.

Pengerusinya, Datuk Mustaffa Idrus berkata, beliau percaya bekalan telur ayam di negara ini sebenarnya mencukupi namun ia menjadi terhad ekoran permainan pihak pengeluar dan orang tengah.

“Kita tuntut kerajaan tidak memberikan muka kepada pengeluar dan pihak tengah melainkan tegas dan mengambil tindakan.

“Sebagai kerajaan, kita sepatutnya menggunakan kuasa yang ada dan bukannya membiarkan orang lain berkuasa,”katanya kepada pemberita hari ini.

Mustaffa berkata, antara langkah boleh diambil adalah dengan memboikot telur ayam pengeluar tempatan atau mengenakan denda yang tinggi.

“Bila kita boikot dan ambil telur ayam luar, pihak pengeluar tidak akan ada pilihan melainkan mengalah.

“Kerajaan juga boleh meluluskan atau meminda akta berkaitan supaya hukuman berat boleh diambil kepada pihak yang menyorok bekalan atau memanipulasi keadaan,”katanya.

Mustaffa berkata, kerajaan juga disaran memperkasakan ekonomi orang Melayu supaya lebih ramai usahawan dalam penternakan dan pertanian dapat dilahirkan.

“Jangan gantung hanya kepada beberapa pengeluar. Jika tidak mereka akan naik kepala.

“Sebaliknya lahir lebih ramai usahawan dalam bidang pengeluaran makanan.

“Dalam masa sama, kerajaan perlu pantau dan pastikan semua produk pengeluar dipasarkan di pasaran dan tidak menjadi mangsa permainan harga dan diskriminasi kaum oleh pihak tertentu,”katanya.

RENTAS7

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.