Tiada syarat diminta, PAS dianggap contoh ikutan terbaik

­KUALA LUMPUR– PAS tidak meletakkan sebarang  syarat atau permintaan bagi membentuk Kabinet tetapi berharap anggota yang dipilih memenuhi beberapa kriteria utama.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, beliau menyatakan padangan supaya individu yang dilantik menganggotai Kabinet adalah terdiri daripada kalangan yang berintegriti, berkelayakan, dan berkemahiran, serta mewakili masyarakat majmuk.

Untuk itu tegasnya, PAS menyerahkan sepenuhnya kepada kebijaksanaan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Saya menghargai jemputan YAB Perdana Menteri untuk kami memberikan pandangan awal berkenaan pembentukan Jemaah Menteri yang baharu.

“Saya turut menyarankan supaya dilibatkan kalangan profesional untuk membantu kerajaan dalam usaha meningkatkan tahap ekonomi, pendidikan, kesihatan dan kebajikan rakyat, serta diwujudkan fungsi Hisbah (ombudsmen) dalam pentadbiran,”katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pendirian PAS untuk tidak mencampuri sebarang urusan pemilihan anggota Kabinet membuktikan parti Islam itu bukan mengutamakan jawatan seperti dituduh penyokong dan pemimpin Pakatan Harapan (PH).

Tinjauan di media sosial mendapati netizen memuji tindakan diambil PAS dan menganggap parti Islam itu sebagai contoh tauladan terbaik kepada rakyat.

Rentas7.com

 

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.