PAMM tuntut Lebuh Raya Timur-Barat diselenggara

Mustaffa menuntut kerajaan memberi perhatian penuh kepada masalah Lebuh Raya Timur-Barat

SUNGAI PETANI – Kerajaan dituntut menyelenggara Lebuh Raya Timur – Barat ekoran keadaannya yang teruk dan gelap.

Pengerusi Persatuan Angkatan Masyarakat Melayu (PAMM) Negeri Kedah, Datuk Mustaffa Idrus berkata, permukaan jalan yang berlubang dan tidak sekata amat membahayakan pemandu terutamanya kereta dah motosikal.

“PAMM mendapati Lebuh Raya Timur -Barat bermula dari Gerik ke Jeli dalam keadaan sangat tidak memuaskan dan mengancam nyawa pemandu.

“Boleh dikatakan sepanjang jalan tiada lampu dipasang kecuali di jabatan Tasik Banding dan Jabatan Royal Belum. Garisan putih juga kebanyakan sudah pudar.

“Oleh itu kita tuntut semua yang PAMM bangkitkan ini diberikan perhatian penuh oleh kerajaan Pusat,”katanya kepada pemberita hari ini.

Menurutnya, Belanjawan Negara pada hujung tahun ini perlu memberikan peruntukan lebih bagi menyelenggara sepanjang jalan tersebut.

Beliau berkata, kerajaan walaupun pada tahun-tahun sebelum ini ada memasukkan bajet untuk menyelenggara tetapi belum cukup.

“PAMM dapati hanya kawasan tertentu yang diturap dan ia tidak menyeluruh. Maka kerajaan perlu pastikan peruntukan lebih diluluskan supaya kerja-kerja menurap dan menyelenggara dapat dilakukan dengan lebih efektif.

“Lebuh raya berkenaan merupakan laluan ekonomi atau boleh juga disebut sebagai laluan emas bagi penduduk di Kedah, Perak dan Pantai Timur.

“Tidak wajar jika laluan itu hanya diberikan perhatian suam-suam suku sedangkan ia menjanana ekonomi untuk penduduk, negeri dan negara,”katanya.

Jelas beliau, bagi mengelakkan masalah jalan diturap kembali rosak, kerajaan disaran meneliti projek lebuh raya dan jalan raya di Thailand yang dilihat sangat berkualiti tinggi.

“Thailand sudah lama kehadapan dalam pembinaan jalan. PAMM harap kerajaan belajar daripada mereka kaedah dan teknik membina lebuh raya berkualiti.

“Suara PAMM dalam isu ini mewakili rakyat Kedah khasnya dan rakyat Malaysia secara amnya.

“Justeru kita tuntut apa diutarakan ini diberikan perhatian, dibuat kajian dan dilaksanakan,”katanya.

Fasa pertama Lebuh Raya Timur-Barat siap pada tahun 1982 dan fasa kedua siap pada tahun 2005.

 

RENTAS7

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.