Siapa lelaki berjubah itu?

GURUN-Disapa lelaki berjubah putih di telaga Tok Syeikh Gunung Jerai.

Itu pengalaman ditempuh dan sukar dilupakan empat anggota Jabatan Amal ketika sedang bertugas di puncak tertinggi negeri Kedah itu.

Salah seorang anggota, Firdaus Zulkiflee, 33, (gambar) dari Kampung Bukit Hijau Baling berkata, mereka ditegur ketika mengawasi peserta perkhemahan Kem Bina Sahsiah (KBS) pada 2009.

Walaupun sudah lama berlalu katanya, namun peristiwa itu sukar dilupakan hingga ke hari ini.

“Waktu itu saya dan tiga lagi anggota sedang lepak berhampiran telaga Tok Syeikh, yang lain semua dah tidur. Jarum jam tika itu menunjukkan pukul tiga pagi.

“Tetapi entah dari mana muncul kelibat seorang lelaki tua berjubah di telaga berkenaan. Mukanya berjanggut dan fizikalnya tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu rendah.

Firdaus berkata, dari telaga itu mereka diperhatikan lelaki berkenaan.

“Kami tak mampu nak kata apa, sepatah perkataaan pun tak keluar dari mulut. Uh pun tak, eh pun tak. Semua hanya terpaku.

“Lelaki itu juga kata: ‘ nak main-mainlah kawasan tu, saya tak akan ganggu’, sebelum hilang dalam samar-samar kegelapan.

“Kami pun apa lagi lepas tu, semua pakat lari lintang pukang. Ini cerita betul yang kami sendiri lalui,” katanya.

Firdaus berkata, mereka yang berminat untuk berkhemah di Gunung Jerai dinasihati pergi bersama dengan yang mahir selok belok kawasan itu.

“Kawasan hutan ada pantang larangnya. Bukanlah kita perlu percaya hingga taksub dengan cerita-cerita begini,” katanya.

KBS merupakan inisiatif daripada kerajaan negeri dibawah pimpinan bekas Menteri Besar Allahyarham Tan Sri Ustaz Azizan Abdul Razak.

Program bermodul selama 21 hari itu membentuk dan membimbing akhlak remaja mengikut acuan ditetapkan agama Islam.

Gunung Jerai yang mempunyai ketinggian 1217 meter juga bersuhu antara 19 hingga 24 darjah celcius dan sesuai dijadikan lokasi percutian bersama keluarga.

Rentas7.com

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.