Senjata ‘rahsia’ pasukan kebangsaan

Malaysia tewas 2-0 kepada Bahrain malam tadi

KUALA LUMPUR– Skuad Harimau Malaya mempunyai peluang menyaingi Emeriah Arab Bersatu (UAE) sekalipun tewas 2-0 kepada Bahrain dalam perlawanan persahabatan malam tadi.

Walaupun turut kecundang 4-1 sebelum ini kepada Kuwait, keputusan itu tidak boleh dijadikan ukuran sebenar kekuatan Harimau Malaya ketika ini.

Berdasarkan corak permainan ditampilkan malam tadi, skuad kebangsaan mampu mengharungi baki kempen Kelayakan Piala Dunia 2022 dan Piala Asia 2023 dengan keputusan positif.

Harimau Malaya dapat mengimbangi permainan Bahrain sepanjang 90 minit masa permainan, pasukan yang mempunyai kekuatan hampir sama dengan UAE.

Malangnya gawang skuad negara bolos akibat kelekaaan barisan pertahanan dan peniaga gol.

Kelemahan itu pastinya akan diberikan tumpuan ketua jurulatih, Tan Cheng Hoe menjelang aksi penting menentang UAE pada 3 Jun ini.

Cheng Hoe juga diramal melakukan perubahan kecil pada bahagian serangan negara.

Beliau berkemungkinan menyenaraikan Luqman Hakim Shamsudin dalam kesebelasan utama walaupun pemain itu hanya diturunkan sebagai pemain gantian sewaktu menentang Bahrain.

Kemasukan Luqman di hujung perlawanan berjaya mengubah tempo serangan skuad kebangsaan yang sebelum itu berjaya dipatahkan pertahanan lawan.

Berkemungkinan Cheng Hoe sudah mempunyai perancangan sendiri bagi menggempur kubu UAE dengan menjadikan Luqman sebagai senjata ‘rahsia’ pasukannya.

Rentas7.com

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.