Ceroboh negara, 28 kru Indonesia diusir

28 kru warga Indonesia ditahan dan diusir APMM

BATU PAHAT– Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) mengusir 28 kru bot nelayan Indonesia setelah menceroboh perairan negara pada kedudukan 14.8 batu nautika barat daya Tanjung Labuh semalam.

Pengarah Maritim Negeri Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, bot berkenaan diusir pada jam lima petang setelah dikesan oleh Bot Benteng Zon Maritim Batu Pahat yang sedang melaksanakan Op Benteng dan Op Jaksa di Sektor 7 perairan Batu Pahat.

Menurutnya, Bot Benteng Maritim merapat ke arah bot nelayan Indonesia tersebut dan mengarahkan berhenti untuk pemeriksaan.

“Bot berwarna hijau-biru dengan nombor pendaftaran A/711/KP-PS/001132 itu didapati telah melepasi satu batu nautika daripada garis sempadan perairan Malaysia-Indonesia dan telah diiring serta diusir keluar hingga ke sempadan perairan.

“Ini merupakan pengusiran pertama yang dilakukan oleh Maritim Negeri Johor, setelah arahan penahanan ditangguhkan sementara berikutan langkah pencegahan penularan COVID-19 oleh warga asing,”katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, Maritim Negeri Johor terus komited dalam menggalas tugas dan tanggungjawab mengatasi pencerobohan Pati walaupun cabaran keadaan cuaca yang tidak menentu pada hujung tahun.

Rentas7.com/ Foto : APMM

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.