“Muhyiddin lakukan terbaik untuk rakyat dan negara”

ALOR SETAR-Pertubuhan Angkatan Masyarakat Melayu Negeri Kedah (PAMM) menyifatkan rakyat bertuah mempunyai Perdana Menteri seperti Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pengerusinya, Datuk Mustafa Idrus berkata, sejak dari awal COVID-19 menyerang negara, Tan Sri Muhyiddin memberikan komitmen tinggi membantu rakyat.

Menurutnya, beberapa inisiatif diumumkan beliau membuktikan kerajaan serius membantu rakyat tanpa mengira ideologi politik.

“Baru-baru ini kerajaan memperuntukan dana sebanyak RM500 juta kepada Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM) untuk membiayai peralatan perubatan.

Selain itu, kerajaan turut menyediakan peruntukan RM100 juta kepada kementerian berkenaan untuk melantik 2,000 kakitangan baru secara kontrak terutamanya jururawat. Inisiatif ini terbaik untuk Malaysia,”katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Di samping itu katanya, langkah kerajaan membenarkan penangguhan bayaran pinjaman bank dan pinjaman Perbadanan Tabung Pengajian Tinggi Nasional (PTPTN) selama enam bulan amat meringankan mereka yang terjejas.

“Hari ini pula, rakyat dimaklumkan pemotongan dua bulan gaji bagi Perdana, Menteri dan Timbalan Menteri selama dua bulan bagi disalurkan kepada Tabung COVID19

“Mereka melakukan yang terbaik untuk rakyat. PAMM berharap banyak lagi inisiatif lain diumumkan kerajaan untuk kita hadapi COVID19,”,katanya.

Dalam pada itu katanya, PAMM menyokong penuh cadangan pihak lain yang menyarankan kerajaan menyumbangkan sekurang-kurangnya RM3,000 bagi golongan B-40.

Rentas7.com

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.