Malaysia, China tandatangani perjanjian pembangunan vaksin

KUALA LUMPUR– Malaysia dan Republik Rakyat China telah menandatangani perjanjian mengenai kerjasama dalam pembangunan vaksin yang selamat dan berkesan, hari ini.

Kementerian Luar Negeri, Malaysia dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia (MOSTI) dalam kenyataan bersama berkata, perjanjian itu bertujuan untuk menjalin kerjasama yang lebih baik antara kedua-dua negara dalam memerangi Covid-19 pandemik.

“Perjanjian ini akan tetap berkuat kuasa untuk permulaan tempoh lima tahun dan akan dilanjutkan secara automatik untuk jangka masa satu lagi setiap tahun pada satu waktu, atas persetujuan bersama oleh kedua belah pihak,”kata kenyataan itu.

Kenyataan berkata, perjanjian itu ditandatangani oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin dan rakan sejawatannya dari China, TYT Wang Zhigang, melalui majlis maya.

“Semasa perjumpaan maya dua hala sebelumnya, kedua-dua YB Khairy Jamaluddin dan TYT Wang Zhigang, telah setuju untuk meningkatkan kolaborasi dalam menangani COVID-19 pandemik melalui diplomasi sains

“Perjanjian tersebut memperuntukkan Malaysia untuk diberi akses ke COVID-19 keutamaan vaksin yang dikembangkan oleh China, perkongsian pengetahuan dan kepakaran serta memudahkan
keupayaan saintifik dan teknologi untuk memajukan pengembangan vaksin di kedua-duanya negara,”katanya.

Kenyataan berkata, kedua-dua negara juga akan menyokong penyertaan awam dan swasta merekasektor termasuk universiti, institusi, masyarakat dan organisasi secara bersama projek kolaboratif.

“Kedua-dua kerajaan selanjutnya telah bersetuju bahawa kedua-dua negara juga akan menyokong dan mendorong perusahaan mereka untuk menjalin kerjasama serba lengkap dalam penyelidikan vaksin danpembangunan (R&D) dan bekalan,”katanya.

Rentas7.com

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.