“Jangan sindir penyokong lawan, jaga ukhwah”

KUPANG– Ahli dan jentera PAS diingatkan supaya tidak menghina penyokong Pakatan Harapan (PH) susulan kejayaan membentuk gabungan kerajaan Bumiputera di peringkat pusat.

Ahli Dewan Undangan Kupang (ADUN) Brigadier Jeneral (B) Datuk Najmi Ahmad berkata, pendokong PAS juga perlu mengelak rasa riak atau ghairah di atas kemenangan tersebut.

Menurutnya, sausana politik terutamanya di negeri ini juga dalam keadaan tidak menentu dan banyak kemungkinan boleh berlaku.

“Andainya kita diberikan ALLAH kemenangan (di Kedah), maka sambutlah kemenangan dengan penuh kegembiraan dan syukur. Amalkan adab-adab kemenangan seperti di ajar ALLAH kepada kita dalam Surah An-Nasr. Kita bertasbih dan beristigfar kepada ALLAH.

“Petugas-petugas Islam dan penyokong PAS kena tunjuk keindahan Islam. Jangan kita menyindir pihak-pihak lawan, jangan timbulkan ketegangan, santunilah mereka dengan sebaik mungkin. Usah perli dan posting perkara yang menyakitkan hati pihak lain,”katanya.

Najmi kiri menyampaikan sumbangan kepada guru Pasti

Terdahulu, Najmi menyampaikan sumbangan dua buah kipas angin kepada Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti) Badrul Munir Ulu Tawar dan sebuah lagi kepada Surau Ulu tawar, hari ini.

Najmi berkata, semua petugas dan ahli PAS juga dituntut menjaga ukhwah dengan mereka yang berlainan parti .

“Apa yang Rasulullah ajarkan kepada kita amalkan, amalan dan niat untuk menjaga ukhwah memberikan pahala,”katanya.

Rentas7.com

 

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.