Hukum segera penghina Jata Negara

Jhangir dua dari kiri, Setiausaha Kehormat Perkeba, Mohd Nazry Bidin dari kiri bersama Perkasa Baling membuat laporan polis berhubung penghinaan terhadap Jata Negara hari ini

BALING– Pertubuhan Kebajikan Penduduk Daerah Baling (Perkeba) menuntut penghina Jata Negara dijatuhkan hukuman segera.

Yanf Dipertua Perkeba, Jhangir Khan Kathem Khan berkata, Jata negara merupakan lambang rasmi Malaysia yang telah diperkenankan dan diwartakan oleh Majlis Raja-Raja Melayu pada 30 Mei 1952.

Menurutnya, mengubah Jata Negara menunjukkan niat pelaku untuk menghinanya, membangkitkan rasa tidak puas hati terhadap Yang di-Pertuan Agong (YDPA) dan kerajaan.

“Ini jelas satu penghinaan terhadap YDPA dan institusi Diraja. Tindakan ini secara jelas menyentuh sensitiviti masyarakat, kehormatan dan kedaulatan negara serta YDPA.

“Ia boleh menyebabkan suasana tidak harmoni, perpecahan, benci membenci serta mendatangkan kemarahan dan menjejaskan perpaduan,” katanya.

Putra, PKPPM turur hadir membuat laporan polis hari ini

Terdahulu Perkeba bersama, Perkasa Parlimen Baling, Persatuan Kebangsaan Pekebun-Pekebun Malaysia (PKPPM) cawangan Baling dan Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) daerah Baling membuat laporan di Balai Polis Pekan Baling hari ini.

Jhangir berkata, pihak terlibat perlu disiasat dan diambil tindakan di bawah peruntukan undang-undang sedia ada.

“Perkeba juga mendesak pihak berkuasa mengambil tindakan segera terhadap mereka yang terlibat dalam penciptaan, penerbitan dan pengedaran buku dan bahan yang menghina Jata Negara di bawah Akta Hasutan, Kanun Keseksaan, Akta Mesin Cetak dan Penerbitan,” katanya.

Rentas7.com

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.