Cadang kerajaan halang penduduk keluar daerah

ALOR SETAR-Pertubuhan Angkatan Masyarakat Melayu Negeri Kedah (PAMM) mencadangkan kerajaan menghalang pengerakan penduduk dari satu daerah ke daerah lain.

Pengerusinya, Datuk Mustaffa Idrus (gambar) berkata, langkah itu wajar dipertimbangkan bagi mencegah wabak COVID-19 daripada terus merebak.

Menurutnya, tindakan itu sekaligus dapat mendisiplinkan rakyat Malaysia yang ingkar pada arahan Perintah Kawalan Pergerakan.

“PAMM mencadangkan agar setiap laluan masuk ke setiap daerah dihalang. Contohnya penduduk Sungai Petani perlu dihalang ke daerah Pendang, begitu juga sebaliknya.

“Hanya mereka yang benar-benar ada hal penting boleh dibenarkan keluar ke daerah lain. Tidak perlu arahkan mereka dapatkan kebenaran polis tetapi kita boleh manfaatkan peranan pegawai mukim atau pegawai daerah,”katanya di sini hari ini.

Beliau berkata, tugas menjaga laluan daerah boleh dibuat melalui operasi bersepadu agensi kerajaan termasuk sukarelawan.

“Tugas menjaga laluan daerah tidak semestinya perlu bergantung pada polis, namun boleh dibuat secara kolektif.

“Jika langkah ini dibuat, ia perlu melibatkan semua jenis kenderaan termasuk bas persiaran supaya tiada siapa dapat meloloskan diri,”katanya.

Mustaffa berkata, PAMM berharap cadangan berkenaan dapat dipertimbangkan pihak berkuasa.

“Dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan pun masih ada yang ingkar apabila masih berjalan-jalan membawa keluarga.

“Mungkin langkah baru ini dapat “mengajar” mereka yang degil dan ingkar arahan

Rentas7.com

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.