Viral Rohingya naik kepala, ramai tertipu..isu jual IC isu sebenar

Keratan komen yang ditularkan pihak tidak bertanggungjawab

KUALA LUMPUR- Sebelum ini tular gambar komen “panas” di Facebook yang kononnya ditulis etnik Rohingya.

Komen berbunyi ” You orang banyak berlagak sama Rohingya ya, you orang tunggu Rohingya suda birjaya you orang kasi halau”.

Keratan komen menggunakan nama akaun Amir Basri beserta gambar profile itu ditularkan pihak tidak bertanggungjawab sehingga dikongsi ramai pelayar internet.

Bagaimanapun akaun Facebook itu ternyata palsu, hasil semakan individu dikaitkan dengan posting itu tidak wujud dalam erti kata lain rakyat Malaysia yang berkongsi viral itu telah tertipu.

Bahkan pihak tidak bertanggungjawab memetik Google sebagai gambar profile Facebook berkenaan.

Gambar profile yang diambil daripada Google dan ia sebenarnya bukan etnik Rohingya

Pengerusi Angkatan Melayu Negeri Kedah (PAMM), Datuk Mustaffa Idrus berkata, rakyat diminta berhati-hati dengan sentimen anti Rohingya.

Menurutnya, beliau percaya tindakan itu dilakukan oleh cyber trooper Pakatan Harapan (PH) bagi menutup isu lebih besar.

“Sekarang ini tentera cyber PH sedang giat menutup isu penjualan kad pengenalan kepada warga asing China dan India. Mereka ini perlu diburu dan dipenjarakan.

Mustaffa Idrus

“Isu penjualan kad pengenalan ini perlu diambil tindakan segera jika tidak masa depan negara ini amat gelap,”katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, Laporan Ketua Audit Negara 2018 Siri 2 mendedahkan
seramai 76,258 (95.6 peratus) daripada 79,799 ketibaan pelancong China yang direkodkan melalui sistem MyIMMs tiada rekod tarikh keluar atau meninggalkan negara ini.

“Selain itu seramai 39,806 (96.5 peratus) daripada 41,243 pelancong warga India yang melancong ke negara ini juga tidak mempunyai rekod meninggalkan negara ini,”katanya.

Beliau berkata, sindiket penjualan kad pengenalan termasuk ahli politik yang bersubahat perlu diusir daripada negara ini.

“Kerajaan baharu perlu segera menyiasat dan mengambil tindakan kepada pembelot negara.

“Kamu telah diberikan kuasa memerintah, maka gunakanlah kuasa yang ada demi agama, bangsa dan tanah air,”katanya.

Katanya, PAMM yakin masih ramai pembelot negara masih bebas meskipun seramai enam penjenayah penjualan kad pada 2019 pengenalan telah ditahan.

Rentas7.com

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.