ATM, TLDM gempur PATI

ATM dan TLDM berjaya menahan dua PATI berkenaan

KOTA TINGGI– Dua lagi warga Indonesia yang masuk ke negara ini secara haram ditahan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) melalui Divisyen Ketiga Infantri Malaysia (3 Divisyen) hari ini.

Pendatang asing tanpa izin (PATI) berusia 24 dan 28 tahun itu berjaya ditahan dengan kerjasama Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di sektor OP Benteng kawasan tanggungjawab Briged Ketujuh Infantri Malaysia (7 Briged).

Sel G7 Perhubungan Raya, Divisyen Ketiga Infantri Malaysia berkata, mereka dipercayai bertindak sebagai tekong laut yang cuba memasuki negara ini melalui jalan yang tidak sah di Teluk Ramunia, Kota Tinggi, Johor.

“Kehadiran PATI tersebut telah disedari oleh Anggota Pos Pemerhati yang mengesan kehadiran dua buah bot dalam keadaan mencurigakan sedang berlegar di sekitar perairan Pulau Che Kamat berhampiran Pantai Kampung Bukit Raja Laut.

“Pasukan kemudiannya telah memaklumkan pihak TLDM yang sedang membuat pemantauan di sekitar kawasan tersebut dan segera mengatur gerak Tim Quick Reaction Force (QRF) untuk membuat penjejakan dan mengepung kawasan pantai tersebut,”katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kenyataan berkata, tindakan pantas pihak TLDM telah berjaya memintas bot tersebut dan menangkap dua orang PATI tersebut sebelum diserahkan kepada tim QRF untuk tindakan lanjut.

“Nilai keseluruhan rampasan dianggarkan berjumlah RM 6,572.23 melibatkan sebuah bot fiber dan Enjin Bot jenis Yamaha 15 hp, wang tunai Indonesia serta telefon bimbit.

“Kesemua PATI yang ditahan telah dibawa ke Markas Taktikal Tanjung Sepang untuk menjalani pemeriksaan dan saringan COVID-19 sebelum diserahkan kepada pihak Jabatan Imigresen Malaysia untuk tindakan selanjutnya,”katanya.

Rentas7.com

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.