Agensi kerajaan jangan sombong, contohi Sanusi

Mustafa kiri bersama Sanusi dalam satu pertemuan di Pejabat Menteri Besar baru-baru ini

SUNGAI PETANI– Sikap “sporting” Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor wajar dicontohi semua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) termasuk agensi kerajaan.

Pengerusi Persatuan Angkatan Melayu Negeri Kedah (PAMM), Datuk Mustaffa Idrus berkata, Muhammad Sanusi menunjukkan akhlak sebenar dalam melayani masyarakat.

“Sebelum menjadi Menteri Besar lagi Sanusi seoarang yang mudah didekati masyarakat. Beliau merupakan seorang pendengar yang baik untuk rakyat malah sentiasa ramah melayani mereka.

“Hari ini setelah menjadi Menteri Besar pun, beliau masih mengekalkan sikap itu. Saya harap ADUN serta agensi kerajaan yang lain mencontohi beliau apabila melayani karenah masyarakat,”katanya hari ini.

Beliau berkata, agensi kerajaan terutamanya perlu mengelakkan bersikap acuh tidak acuh dengan rakyat.

“Bukannya kita tak tahu. Kita pantau dan terima aduan. Ada agensi kerajaan yang kurang mesra dengan penduduk apabila mereka datang mengadukan masalah.

“Sikap begini yang orang Kedah kata “loglaq”. Jika Menteri Besar dapat tunjuk akhlak yang wajar dicontohi mengapa tidak dengan anda yang bekerja di bawah pentadbirannya?

“Begitu juga ADUN kerajaan atau pembangkang. Walaupun kamu penat melayani masyarakat namun usahlah sesekali bersikap sombong atau kurang peduli dengan masyarakat. Bukan selamanya kita di atas,”katanya.

Beliau berkata, PAMM akan sentiasa menjadi mata dan telinga kepada rakyat agar pentadbiran kerajaan negeri dapat berfungsi dengan lancar.

Rentas7.com

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.