Terlantar sakit sejak umur 14 tahun, remaja cekal hadapi ujian

Firdaus menyampaikan sumbangan kepada Nurul Izzati

BALING– Sejak umur 14 tahun, Nurul Izzati Ahmad,20, dari Kampung Sungai Tembak di sini sudah terlantar di atas katil.

Pengerusi Persatuan Cina Muslim ( MACMA) daerah Kulim, Firdaus Ang berkata, wanita berkenaan terpaksa menempuh jalan hidup yang berbeza dengan insan lain apabila saluran otaknya disahkan tersumbat oleh doktor.

“Menurut ahli keluarganya, sudah enam tahun Nurul Izzati terlantar di rumah.

“Saluran otaknya disahkan tersumbat menyebabkan anggota tubuhnya tidak dapat berfungsi sepenuhnya,” katanya kepada Rentas7.com hari ini.

Katanya, Nurul Izzati juga dikatakan lambat bercakap dan berjalan ketika kecil.

“Namun kita kagum dengan semangat hidup adik Nurul Izzati. Semangat cekalnya pastinya melalui dorongan ahli keluarga yang sentiasa memberikan kata semangat dan membantu,”katanya.

Semalam, Firdaus Ang tampil menziarahi keluarga Nurul Izzati bagi menyampaikan sumbangan barangan dapur, susu, lampin pakai buang dan zakat.

“Jutaan terima kasih buat sahabat yang menyumbang. Hanya ALLAH mampu membalasnya.

“Sumbangan ini diharap dapat membantu sedikit sebanyak meringankan beban keluarga untuk menanggung Nurul Izzati,”katanya yang mewakili MACMA, NGO dan orang perseorangan.

Kunjungan pertama Firdaus Ang pada 6 Jun lalu

Beliau berkata, pada 6 Jun lalu MACMA telah menziarahi keluarga berkenaan bagi meninjau keadaan sebenar adik Nurul Izzati.

Mereka yang ingin menyampaikan sumbangan boleh hubungi keluarga Nurul Izzati di talian 013-4886708 atau serahkan sumbangan melalui MACMA di talian 011 35492628 (Firdaus Ang).

Rentas7.com

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.