Masuk cari kerja, lima PATI ditahan ATM

Lima warga Indonesia yang masuk secara haram ditahan tentera darat semalam

KOTA KINABALU– Masuk Malaysia secara haram demi mencari peluang pekerjaan.

Namun hasrat empat pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Indonesia yang membawa seorang kanak-kanak perempuan untuk masuk ke negara ini tidak kesampaian apabila ditahan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), pada jam 5.30 petang semalam.

Lima Divisyen Nerang Separang dalam kenyataan berkata, mereka ditahan dalam sektor Op Benteng di kawasan tanggungjawab Briged Kelima Infantri berkenaan Malaysia (5 Briged), di sempadan antara Tawau dan Indonesia.

“Trup Tentera Darat yang melaksanakan operasi melalui tindakan Kumpulan SERKAP berjaya mengesan empat orang PATI masing-masing dua lelaki dan dua wanita bersama seorang kanak-kanak perempuan datang dari arah Indonesia sedang menghampiri kawasan ladang kelapa sawit di sempadan Malaysia,”katanya.

Kenyataan berkata, hasil pemeriksaan mendapati keempat-empat PATI yang ditangkap tersebut tidak mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah berusia antara 28 hingga 32 tahun dan kanak-kanak berusia 5 tahun yang masuk secara haram.

“Tujuan keempat-empat PATI yang ditangkap masuk ke Malaysia untuk mencari peluang pekerjaan di dalam sektor perladangan yang dipercayai dibantu berdasarkan pengalaman masuk kali kedua oleh seorang PATI lelaki yang ditangkap.

“Demi keselamatan negara, pada 28 Dis 2020 jam 1900, keempat-empat PATI bersama seorang kanak-kanak tersebut telah diusir keluar dari Malaysia dengan diiringi oleh anggota Kumpulan Serkap ke sempadan Indonesia. Laporan polis turut dibuat di Balai Polis Kalabakan untuk siasatan lanjut,”katanya.

Rentas7.com

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.