Dulu tiada kerja tetap, kini usahawan udang

Udang Kara

BALING– Enggan mensia-siakan waktu terluang, seorang penduduk yang sebelum ini tiada pekerjaan tetap kini bergelar penternak udang kara air tawar.

Mohd Zuki Awang,48, dari Kampung Ulu Tawar Tengah berkata, udang kara atau dikenali udang lobter mula diternak pada 2017 dengan modal permulaan sebanyak RM 14,000

Menurutnya, jumlah modal itu merangkumi penyediaan tujuh kolam fiber, paip, telaga air bawah tanah termasuk 12 ekor anak udang.

“Sebelum ini saya tiada pekerjaan tetap, nak keluar cari kerja luar kampung pun anak-anak ramai. Pendapatan keluarga bergantung dengan upah kampung saja.

“Daripada situ timbul idea bela udang kara. Saya pilih untuk ternak udang kara sebab di daerah Baling ni belum ada yang bela udang ni,” katanya ketika ditemui di Pusat Pengeluaran Benih Udang Kara di Kampung Ulu Tawar Tengah.

Pusat pengeluaran benih dan ternakan udang kara Kampung Ulu Tawar milik Mohd Zuki

Menurutnya, seekor udang baru menetas mengambil masa tempoh dua bulan sebelum boleh dijual.

“Saiz udang paling sesuai dijual dan dimakan bila usianya cecah dua bulan dan ke atas. Saiznya waktu itu lebih kurang satu inci dan lebih,” katanya.

Katanya lagi, ibu udang mampu bertelur daripada 300 hingga 600 telur namun bergantung kepada saiz saiz dan usia udang tersebut.

Mohd Zuki menunjukkan

“Mula-mula saya ternak dua ekor udang jantan dan 10 betina. Sekarang keseluruhan jumlah udang diternak sudah mencecah lebih 3,000 ekor,” katanya.

Tambahnya, keluasan kolam 200 kaki persegi dapat menampung 2,000 ekor udang kara dewasa bersaiz lima hingga tujuh inci.

Bagaimanapun Mohd Zuki mengakui ternakan udang memerlukan penjagaan rumit.

“Nak jaga udang ni perlu penjagaan rapi, benda paling penting kena sediakan ialah jenis air, makanan dan tempat udang berlindung.

“Udang yang bersalin kulit selalu dimakan oleh udang berkulit. Air nak guna tak boleh ada klorin, tapi kena guna air bukit atau air bawah tanah,” katanya.

Beliau berkata, harga pasaran bagi sekilo udang kara mampu mencecah RM120 hingga RM 130 mengikut saiz.

Rentas7.com

 

rentas7
Rentas7.com ialah media alternatif yang tepat dan benar kepada orang ramai.